PREGLED SITUACIJE – 18.07.2012.

——>


Telekom prvi na redu za prodaju ?

Ekonomisti procenjuju da će nova vlada pokušati da proda nešto od preostale vredne državne imovine, da bi popunila sve veći nasleđeni deficit u budžetu. U tom slučaju prva meta bio bi Telekom - procenjuje Blic i navodi mišljenja ekonomista.

Ako je suditi po koalicionom sporazumu Srbija će zadržati većinsko vlasništvo u javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu, kao što su EPS, „Železnice“, PTT i Aerodrom.

Boško Mijatović, ekonomista, kaže da nije siguran da bi Vlada u ovom trenutku mogla da proda Telekom po razumnoj ceni, pa će ta privatizacija biti odložena jer je izvršnoj vlasti sigurno cilj da se bar u početku predstavi u dobrom svetlu.

Daniel Cvjetićanin, profesor, tvrdi da će jedna od prvih stvari za prodaju biti Telekom, jer je to najlakši način da se zakrpi rupa u budžetu, mada ne i jedini.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je prošlo vreme prodaje većinskih paketa u velikim državnim sistemima. Najbolje bilo da se prodaju manjinski paketi, tako što će se kroz javno-privatna partnerstva dokapitalizovati te kompanije”.

Tekst u celini:
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/333543/Drzavna-kompanija-Telekom-prva-na-redu-za-prodaju-i-privatizaciju

………………………………………………..

Naše elektronske novine:

BESPLATNE AKCIJE ▸ http://paper.li/besplatneakcije/1334312614

TELEKOM AKCIJE ▸ http://paper.li/besplatneakcije/1335333201#

………………………………………………..


.

Domaće istraživanje: Društvene mreže korisne za poslovanje.

U Srbiji 89 odsto kompanija smatra je korišćenje društvenih mreža korisno za poslovanje, dok 11 odsto misli da nije važno, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja poslovnog korišćenja društvenih mreža u Srbiji.

U poslovnoj zajednici društvene mreže se najviše koriste za bržu i jednostavniju komunikaciju i za tu namenu ih koristi 57 odsto anketiranih medju 100 predstavnika marketinških i komunikacijskih sektora u uzorku srpskih kompanija sa više od 50 zaposlenih.

Istraživanje poslovnog korišćenja društvenih mreža u Srbiji sproveli su agencija Abrakadabra integrisane komunikacije i Agencija za istraživanje tržišta Masmi.

Kako se navodi, društvene mreže za povećanje vidljivosti i boljeg pozicioniranja firme, proizvoda ili usluga koristi 48 ispitanih kompanija, a trećina za pronalaženje novih poslovnih partnera, klijenata i kupaca.

Facebook prednjači po broju poslovnih korisnika medju firmama su Srbiji sa 86,1 odsto, slede Youtube sa 56 odsto, Twitter sa 43,1 odsto, Linkedin sa 37,5 odsto, Google plus sa 19,4 odsto i Flickr sa 12,5 odsto, navodi se u istraživanju.

Nedavno istraživanje američke agencije za zapošljavanje Jobvite, pokazuje da čak 54 posto poslodavaca koristi Twitter kako bi pronašli buduće zaposlene, 66 posto njih koristi Facebook, dok fantastičnih 93 posto koristi LinkedIn.

Izvor:
http://www.bizlife.rs/vesti/vest/44667/istrazivanje-drustvene-mreze-korisne-za-poslovanje.html#.UAU-hMETz-E.twitter

————————————————————————————————————> # ———> ПРЕГЛЕД СИТУАЦИЈЕ – НАСТАВАК: http://besplatneakcije.tumblr.com/danaspregled ————————————————————————————————————>

.

Beogradska berza juče: Miran dan, mali promet.

Drugi trgovački dan u tekućoj nedelji je prošao relativno mirno bez značajnijeg prometa i cenovnih fluktuacija. Oba cenovna pokazatelja, Belex15 i Belex Line, su se i treći dan zaredom zadržala na crvenoj teritoriji ubeleživši minus od 0,2 odsto. Ukupna realizacija akcija je vredela 22 miliona dinara.
Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila lider trgovanja sa prometom od 15,6 miliona dinara. Kroz dve veće transakcije vlasnika je promenilo preko 25.000 akcija po prosečnoj ceni od 624 dinara. Tražnja na pomenutom nivou je i dalje jaka dok se prva značajnija ponuda nazire na nivou od oko 630 dinara.
Nakon enormnog trgovanja u ponedeljak, kod Sojaproteina iz Bečeja (SJPT) je registrovan umeren obim od svega 2.200 akcija dok se cena počela lagano spuštati tako da je stigla na nivo od 520 dinara.
Na dužničkom tržištu se razmenilo hartija u vrednosti od 228 hiljada evra. Preko 60 odsto pomenute cifre se odnosilo na seriju A2015 gde je realizovana prinosna stopa od 5,78 procenata.

Izvor:
http://www.sinteza.net/dnevni-izvestaji/beogradska_berza_17_jul_2012.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


————————————————————————————————————>


——>


Politika iznenada dobila novog, poslovnoj javnosti nepoznatog suvlasnika.


Moskovska Ist medija grupa preuzela je 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini od bečkog Ost holdinga, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.

Politika je preuzeta za 4,7 miliona evra.

Prema ugovoru, u koji je Beta imala uvid, od ukupne kupoprodajne cene prodavcu, austrijskoj kompaniji Ost Holding, već je isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine.

Ugovor o kupoprodaji polovine udela u Politici novine i magazini sklopljen je 29. juna. Potpisali su ga Uroš Stefanović, direktor East Media Grupe u ime kupca i, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš i Folker Venc.

Sajt Agencije www.apr.gov.rs objavljuje da je promena vlasništva u Politici registrovana 16. jula.

U sastavu Politike NM posluju dnevni list Politika, Sportski žurnal i Štamparija.

Nemačka kompanija VAC, vlasnik Ost holdinga, sredinom 2010. godine je saopštila da namerava da se povuče iz Srbije. (Beta)

####################

KOJA JE DANAŠNJA CENA AKCIJA?

SVE ŠTO JE VAŽNO I NEOPHODNO DA ZNATE O AKCIJAMA
NISA, AERODROMA, TELEKOMA I OSTALIH “BESPLATNIH” AKCIJA
PRATITE DNEVNO I BESPLATNO NA:

# WWW - http://besplatneakcije.tumblr.com/
# WWW - http://www.besplatneakcije.com/
# WWW – Telekom akcije - http://paper.li/besplatneakcije/1335333201#
# WWW - Besplatne Akcije Dnevnik/Daily - http://paper.li/besplatneakcije/1334312614
# WAP - http://besplatneakcije.tumblr.com/mobile
# FACEBOOK - http://www.facebook.com/#!/besplatne.akcije
# TWITTER - http://twitter.com/besplatneakcije/favorites

————————————————————————————————————> # ———> ПРЕГЛЕД СИТУАЦИЈЕ – НАСТАВАК: http://besplatneakcije.tumblr.com/danaspregled ————————————————————————————————————>