# Čekajući akcije ELEKTROPRIVREDE Srbije

————————————————————————————————————
imagehttp://besplatneakcije.tumblr.com/
——————————————————————————————————— .
.
.
.
.
EPS postaje akcionarsko društvo, sledi podela akcija. . 06.01.2014. . Elektroprivreda Srbije (EPS) će sigurno postati akcionarsko društvo u prvom kvartalu 2014. Potom će gradjani dobiti besplatne akcije kompanije, izjavila je 6. januara ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović. Ona je agenciji Beta kazala da će se prelaskom EPSa u akcionarsko društvo u državnom vlasništvu steći uslovi da se odredi kolika će biti cena jedne akcije i po koliko će ‘besplatnih’ akcija dobiti gradjani, a koliko sadašnji i bivši radnici kompanije. EPS je kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija, to je jedna zaokružena celina i preduzeće koje ima izbalansiran odnos hidro i termo kapaciteta za proizvodnju i regionalno je dobro postavljeno”, ocenila je ministarka. Formirano je preduzeće EPS snabdevanje i urađeno dosta na finansijskom reformisanju tako da više ne može da se kaže da je EPS u “neverovatnom minusu”, smatra ministarka. (Agencija Beta) —
.
Prve procene: Akcije Elektroprivrede vredeće oko 100 evra.

Prve procene cene jednog paketa ‘besplatnih’ akcija Elektroprivrede date su u brokerskoj kući Sinteza. Uz ogradu da ne raspolažu svim relevantnim finansijskim pokazateljima u Sintezi procenjuju da bi svaki građanin mogao da računa na početnu cenu od oko 100 evra. Ako se kao primer uzmu dve ‘besplatne’ akcije koje su duži period na Berzi - akcije Naftne industrije Srbije i Aerodroma Tesla - ishodi u pogledu vrednosti mogu biti oprečni. Ako bi buduće akcije Elektropriivrede na Berzi prolazile ka do sada akcije Aerodroma, njihova cena bi pala i na 80 evra. U slučaju da budu cenjene kao akcije Naftne industrije Srbije njihova cena na Berzi bi se mogla i udvostručiti.


.
Isplata budućih akcija EPSa izvesna u stilu naslova tv emisije: Da, možda, ne….> . 13.01.2014. . U Ministarstvu energetike preciziraju da će se EPS do kraja prvog kvartala ove godine transformisati iz javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo, sa državom kao jednim akcionarom. - Takav model akcionarskog društva znači da se ono neće pojaviti na Berzi – kazao je Novostima Bane Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće. - Od države će, međutim, zavisiti da li će građanima podeliti ili ne ‘besplatne’ ili takozvane akcije bez naknade. Tim akcijama građani neće moći da trguju sve dok EPS ne pređe u otvoreno akcionarsko društvo.


.
Još je rano da se procenjuje tržišna vrednost akcija Elektroprivrede.

14.01.2014.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić izjavila je Tanjugu u utorak, 14. januara, da je još rano da se utvrdi cena akcija Telekoma. Ona je na taj način komenarisala navode medija da se vrednost paketa akcija koje bi besplatno dobili građani mogla da se kreće od 42 do 165 evra.Ona je izjavila da će vrednost akcija Elektroprivrede Srbije biti poznata nakon što se utvrde podaci o poslovanju preduzeća iz prethodne godine i njegov kapital, kao i broj građana koji će ih dobiti. “Pretpostavljam da će se sačekati završni računi i po podacima od kraja prošle godine utvrditi vrednost EPS-a. S druge strane, znamo koliki broj građana koji nisu radili u EPS ima pravo na akcije, ali ima određeni broj građana koji su radili u EPS i kolač se deli na njih”, rekla je Dostanić za RTS. Ona je, komenarišući navode medija da se vrednost paketa akcija koje bi 4,8 miliona građana moglo da dobije od EPS kreće od 42 do 165 evra, rekla da je još rano da se utvrdi cena akcija. Dostanić je dodala da očekuje da u narednim danima izađu podaci o vrednosti imovine EPS-a, nakon čega će se, kako je navela, pažljivije utvrditi vrednost akcija.


.
.
Dalja podela ’besplatnih’ akcija EPS nije na vidiku, reorganizacija jeste.
.
.
27.06.2013.
Ministarka energetike izjavila je u Skupštini Srbije da Vlada neće privatizovati Elektroprivredu Srbije. Vlada je novembra 2012. utvrdila polazne osnove za restrukturiranje EPS koji bi do kraja ove godine trebalo da bude reorganizovan u korporaciju koja će kao investitore imati strateške partnere.
.
15.04.2013.
Elektroprivreda Srbije u ovom momentu uopšte nije na prodaju – izjavio je agenciji Tanjug državni sekretar u Ministarstvu finansija.
.
.
.
.
.
’Besplatne’ akcije EPS:
Zašto odluka o momentu izlaska na Berzu nije doneta?

08.01.2013.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović potvrdio je Tanjugu da ne bi trebalo očekivati brz izlazak EPSa (predviđen za ’besplatne’ akcije) i još nekih javnih preduzeća na Beogradsku berzu. Ona pre toga moraju da se korporativno restrukturiraju. (Izvor: Tanjug)

.
Ne treba očekivati brz izlazak ’besplatnih’ akcija EPS na Berzu.

10.12.2012.
Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović je rekao pred novinarima da ne očekuje brzi izlazak akcija Elektroprivrede Srbije (EPS) na Beogradsku berzu. EPS tek treba da prođe kroz fazu korporativizacije da bi mogao svoj kapital iskaže u akcijama. (Izvor: RTS)

.

Da li će Elektroprivrede Srbije (EPS) dogodine prerasti u akcionarsko društvo?

03.12.2012.

Reorganizacija Elektroprivrede Srbije (EPS) počeće 1. januara 2013. godine, najavio je generalni direktor te državne kompanije Aleksandar Obradović.

Vlada Srbije je polovinom novembra prihvatila Polazne osnove za reorganizaciju Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije.

Reorganizacija EPSa obuhvata i promenu statusa u akcionarsko društvo. U intervjuu Tanjugu Zoran Ćirović, predsednik Komisije za hartije od vrednosti ocenio je da izlazak EPS-a na Berzu ne treba očekivati skoro:

- Neophodno je da prvo EPS prođe kroz fazu korporativizacije, dakle, da se organizaciono i u smislu pravne forme pripremi da može da izađe na berzu.

A izlazak na Beogradsku berzu, da potsetimo, podrazumeva i podelu dela kapitala u vidu ’besplatnih’ akcija za građane i zaposlene u elektroprivredi. Do sada su do faze trgovanja na Berzi stigle akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) i Aerodroma Tesla (AERO), a čeka se da se to dogodi i sa akcijama Telekoma koje su već podeljene.

Polovinom prošlog juna objavljeno je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) u 2011. godini ostvarila dobit od 26,8 milijardi dinara, odnosno oko 260 miliona evra. Tada je procenjeno da kompanija vredi 1.254 milijardi dinara (oko 12 milijardi evra).

Sada kompanijski časopis EPSa Kilovat sat (kWh) prenosi sledeći opis stanja novog generalnog direktora:

- Suočeni smo s trenutkom istine, a to je da smo u vrlo teškoj finansijskoj situaciji i da u poslovnom fondu trenutno nedostaje više od 40 milijardi dinara. To je situacija iz koje moramo da izadjemo i učinimo sve da od kompanije koju nazivaju tromim monopolistom napravimo dobro organizovani poslovni sistem koji će generisati profit. (Izvor: Beta, #besplatneakcije).
.

………………………………………………..

Naše elektronske novine:

BESPLATNE AKCIJE ▸ http://paper.li/besplatneakcije/1334312614

TELEKOM AKCIJE ▸ http://paper.li/besplatneakcije/1335333201#

………………………………………………..

.

Beogradska berza prošlog meseca:
Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 skočio 5,6%, promet 11,5 miliona evra.


Akcije na Beogradskoj berzi tokom novembra zabeležile su najveći rast od februara tekuće godine. Ukupan promet iznosio 11,5 miliona evra.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je 5,6 % na 474,3 poena, s tim da je od početka godine i dalje u minusu, ispod 5 %. Ovo je drugi mesec zaredom snažnog rasta domaćeg tržišta kapitala i najveći mesečni skok od februara tekuće godine.

NAJPROMETNIJE. Najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa rastom cene od 8,5 % i prometom od 195,3 miliona dinara. Približnu realizaciju od 175,8 miliona dinara imala je AIK banka (AIKB), a takođe značajnu i Komercijalna banka (KMBN) od 103,3 miliona dinara.

POSKUPELE. Najviše je porasla cena akcija Veterinarskog zavoda Subotica (VZAS) - 22,8 %, a njihov skok je posledica objavljene ponude za preuzimanje od strane većinskog vlasnika po ceni od 550 dinara, višj od dnevne berzanske. Razvojna banka Vojvodine (MTBN) skočila je 18,4 % na 675 dinara, u očekivanju nove dokapitalizacije ove banke i mogućeg otkupa akcija po knjigovodstvenoj vrednosti. Rast od 9,2 % imala je AIK banka (AIKB) čije akcije posle dužeg perioda kupuju portfeljni investitori.

POJEFTINILE. Akcije Komercijalne banke (KMBN) oslabile su nepuna dva procenta, uz oporavak krajem meseca. Privredna banka (PRBN) je potonula za skoro 24 %, a veliki minus od 13 % zabeležila je Čačanska banka (CCNB). (Izvori: Belex, Sinteza, #besplatneakcije)
.
.
————————————————————————————————————>
.
.
.
.

Beogradska berza prošle nedelje:
Promet dostigao pola milijarde, najprometnija AIK banka (AIKB).


I protekle sedmice investitori su trgovali u optimističkom duhu što je donelo povećanje prometa, rast indeksa i podizanje cena nekikoliko vodećih hartija.

Prometnuto je 512 miliona dinara (4,5 miliona evra) što je najveća sedmična realizacija od septembrskih dana. Strani investitori su u tome imali trećinu udela.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 porastao je 1,8 % na 474,3 poena što je njegov najviši nivo od sredine maja. Ipak, indeks je, gledano od početka godine, u minusu oko pet procenata. Opšto indeks BelexLine je prateći trend istovremeno ojačao za blizu 1 odsto na 917 poena.

.
Besplatne i ostale akcije:

NIIS. Prvi put od sredine marta, akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) okončale su jednu sedmicu iznad psihološke granice od 700 dinara. U petak je cena skočila za 1,9 % i dostigla prosek od 703 dinara.

AERO. Cena akcija Aerodroma Tesla (AERO) oscilirala je oko 430 dinara, a dnevni prometi kretali su se od ekstremno malog od 140 hiljada dinara do 1,2 miliona dinara.

IMLK. Akcije Imleka (IMLK) dostigle su novi istorijski maksimum od 3.200 dinara uz promet od skoro 25 miliona dinara, posle kompanijske objave o otkupu sopstvenih akcija po još većoj ceni od 3.250 dinara.

AIKB. Najprometnija hartija na tržištu bila je AIK banka (AIKB) sa skoro 60 miliona dinara. Po poslednjoj prosečnoj ceni od 1.545 dinara tržišna kapitalizacija banke iznosi 13,7 milijardi dinara (121,5 miliona evra).
.
Obveznice:

S obveznicama stare devizne štednje obavljen je vanserijski nedeljni promet od 1,3 miliona evra. Do te cifre došlo se najvećim delom zahvaljujući jednoj ozbiljnoj transakciji sa serijom A2013. (Izvori: Belex, Sinteza, #besplatneakcije)
.
.
————————————————————————————————————>
.
.
——-> ( Prime Listing)
.
Beogradska berza prošlog petka:
Nastavak rastućeg trenda, domaći investitori dominantni.

.
.
Završnog dana u novembru ukupan promet iznosio je zadovoljavajućih 150 miliona dinara, a indeksi su ušli u rastući trend.

Indeks vodećih kompanija Belex15 skočio je za 1,04 % na 474,33 poena, a opšti BelexLine za 0,58 % na 917,03 poena.

Strani investitori su u kupovini akcija učestvovali sa 37,51%, prodaji sa 16,19%, a u ukupnom prometu sa 26,85%.

.
Vest:

NOVI KUPAC AKCIJA FITO. Investicioni fond Polunin Discovery bio je u novembru najveći kupac akcija Galenike Fitofarmacije (FITO) i postao 11. akcionar po veličini sa vlasničkim udelom od 1,4 %. Akcije Fitofarmacije od početka godine beleže rast cene od 20,9 %, a po poslednjoj ceni od 2.200 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 2,9 milijardi dinara (25,8 miliona evra).
Investicioni fond Polunin je značajan kupac akcija Sojaproteina (SJPT), Energoprojekta (ENHL) i Aerodroma Tesla (AERO).

.
Besplatne akcije:


NIIS. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) imale su solidan promet od 16,2 mil. dinara praćen rastom cene od 1,44 % tako da su finalizovale dan 10 dinara skuplje nego juče – 703 dinara.

AERO. Dinar koji su juče dobile akcije Aerodroma Tesla (AERO) danas su izgubile i nedelju završile s cenom od 432 dinara. Za utehu, promet je bio, što se ređe događa, iznad miliona – 1,15. (Izvori: Belex, AC-broker, Sinteza, #besplatneakcije)
.
.
.
————————————————————————————————————> # ———> ПРЕГЛЕД СИТУАЦИЈЕ – НАСТАВАК: http://besplatneakcije.tumblr.com/danaspregled ————————————————————————————————————>

.

-> ( http://www.kursna-lista.com/ )

.
Dinar i devize danas:
Srednji kurs evra ponovo iznad 113 dinara.

EVRO.

Dinar danas gubi 0,4 % vrednosti u odnosu na evro. Zvanični srednji kurs danas je 113,0646 dinara (prethodni 112,6378).

Dinar je na mesečnom nivou jači od evra za +1,0 %, a slabiji za -8,1 % nego pre godinu dana, odnosno -7,5 % od početka godine.


DOLAR.

Dinar je posle uspona u petak od 0,9 % danas minimalno oslabio za 0,1 % i obračunava se po zvaničnom srednjem kursu od 86,7659 dinara (prethodno 86,6511).

Po tom kursu dinar prema dolaru je na mesečnom nivou u plusu za 2,0 %, a slabiji je -11,1 % nego pre godinu dana, odnosno -6,8 % od početka godine. (Izvori: NBS, #besplatneakcije)

.
————————————————————————————————————> # ———> ПРЕГЛЕД СИТУАЦИЈЕ – НАСТАВАК: http://besplatneakcije.tumblr.com/danaspregled ————————————————————————————————————>
.

————>

11.06.2012.

EPS vredi 12 milijardi evra.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je ostvarila u 2011. godini dobit od 26,8 milijardi dinara, odnosno oko 260 miliona evra. Utvrđena i nova procena vrednosti kompanije od 1.254 milijarde dinara, odnosno oko 12 milijardi evra.
Elektroprivreda Srbije (EPS) je od 2002. do 2011. uložila četiri milijarde evra u poboljšanje rada i povećanje pouzdanosti proizvodnih kapaciteta EPS.


18.03.2012.

Elektroprivreda neće biti privatizovana verovatno ni u mandatu sledeće Vlade.

Odgovarajući na pitanje da li bi uskoro trebalo očekivati privatizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS), ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je naglasio da je Vlada zauzela jasan stav i rekla da privatizacije EPS-a u mandatu ove Vlade neće biti i dodao da ne veruje da će se to desiti ni u mandatu sledeće Vlade.

Ćirić, međutim, smatra da treba uključiti privatni kapital da zajedno sa državom participira u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, kao što je podizanje novih hodrocentrala, termoelektrana i u korišćenju obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije.

Republika Srbija bi mogla da ponudi zemljište, a privatni partner, neka velika svetska kompanija, investicije u proizvodne kapacitete, a profit bi se delio u dogovorenom odnosu, dodao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja. (Tanjug)

##########
NASLOVNA STRANA / HOME PAGE:
http://besplatneakcije.tumblr.com/

##########


DOBRO JE ZNATI:

# Beogradska berza i brokeri
http://besplatneakcije.tumblr.com/Berza

# Berzanski pojmovi
http://besplatneakcije.tumblr.com/Berzanskipojmovi

# Korisne internet prezentacije
http://besplatneakcije.tumblr.com/Linkovi

# Prodaja i provera prodaje besplatnih akcija
http://besplatneakcije.tumblr.com/Proveraprodaje
.
.
##########
NASLOVNA STRANA / HOME PAGE:
http://besplatneakcije.tumblr.com/

##########


Ponovo: EPS speman za prelazak u akcionarsko društvo
22. 02. 2012.
Elektroprivreda Srbije je spremna za prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, izjavio generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.
Marković je rekao da je sada na Vladi Srbije, kao vlasniku EPS-a, da odluči kada će se transformacija i dogoditi. “Ako se EPS organizuje kao akcionarsko društvo ove godine, uslediće i podela besplatnih akcija građanima i bivšim i sadašnjim zaposlenima”, kazao je Marković.
Restrukturiranje EPS-a, kako je dodao, započeto je 2008, ali je usporeno s početkom finasijske krize. “Prvi korak je reorganizacija na kojoj se intenzivno radi, a sledi i transformisanje iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo”, kazao je Marković.
Elektroprivreda Srbije je spremna za prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Sada je na Vladi Srbije, kao vlasniku EPS-a, da odluči. Ako se EPS organizuje kao akcionarsko društvo ove godine, uslediće i podela besplatnih akcija građanima i bivšim i sadašnjim zaposlenima - izjavio generalni direktor EPS-a Dragomir Marković. (Izvor: Beta)


Podela „besplatnih“ akcija EPS-a (verovatno) krajem ove godine.
02. 02. 2012.
Privatizacija Elektroprivrede Srbije (EPS) započeće krajem ove godine podelom besplatnih akcija građanima i radnicima izjavio je u četvrtak, 2. februara, generalni direktor Dragomir Marković.

"Verovatno neće biti podele akcija pre izbora, pošto je potrebno da EPS pre toga postane akcionarsko društvo", kazao je on.

Predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević rekao je da sindikat ne podržava privatizaciju EPS-a i da prihvata samo rešenje da država bude većinski vlasnik kompanije.

"Pitanje privatizacije EPS-a je misaona imenica koju možete odmah da brišete", izrekao je sindikalni predvodnik i pojačao da će se svaka vlada, koja bude razmišljala o privatizaciji EPS-a, suočiti sa štrajkom sindikata i zahtevom za smenu. (Izvor: Beta)

Procena iz Austrije: Podela akcija EPS-a ove, a verovatno iduće godine.
05.01.2012.
Austrijske finansijska Erste grupa saopštila je procenu svojih analitičara da je moguće da u 2012. godini budu podeljene besplatne akcije Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) i da akcije te kompanije budu listirane na berzi. “U ovom trenutku je verovatnije da će se taj projekat realizovati u 2013. godini, ali bi iskustva sa kompanijama Gasprom-NIS, Aerodrom ‘Nikola Tesla’ i, potencijalno, Telekom Srbija mogla da ubrzaju listiranje EPS-a kao sledeće “blučip” akcije na Beogradskoj berzi”, navodi se u austrijskom saopštenju koje je, po Agenciji Beta, objavio Blic.

Elektroprivreda se priprema za podelu „besplatnih“ akcija u 2012. godini?
30.12.2011.
Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila novinarima da će u prvom kvartalu 2012. godine postati zatvoreno akcionarsko društvo. To je pravno – organizacioni uslov za podelu “besplatnih” akcija građanima i izlazak na Berzu. U saradnji sa Energoprojektom (BSE:ENHL) započeli su popis imovine i procena njene vrednosti. Do kraja godine znaće se podaci za određivanje vrednosti budućih akcija.
Ministarstvo energetike je procenilo EPS na oko oko pet milijardi evra. Ako se to pokaže tačnim, onda bi paket “besplatnih” akcija mogao dostići oko 150 evra.
(Izvor: eKapija, 24 sata)

ODLUKA O PRIVATIZACIJI ELEKTROPRIVREDE SRBIJE (EPS) ODLŽENA DO 2015. GODINE
22. 06. 2011.
Ove godine se ne odlučuje o privatizaciji Elektroprivrede Srbije. Odluka je odložena za 2015. godinu ili za kasnije. Sada je cena električne energije u Srbiji niska. Zato kompanija nema realnu tržišnu vrednost. Ovo je izjavio generalni direktor kompanije Dragomir Marković. (Blic)

> > EPS se nalazi na spisku kompanija čiji deo akcija deonica treba da dobiju građani Srbije, kao što su već dobili od kompanija Naftna industrija Srbije (NIIS) i Aerodrom Tesla Beograd (AERO).

DECISION ON PRIVATIZATION OF SERBIAN ELECTRIC POWER (EPS) DELAYED UNTIL 2015. YEAR

This year can not decide on the privatization ofthe Electric Power Industry of Serbia. The decision was postponed for 2015. year orlater. Now the price of electricity in Serbia is low. Because the company has no real market value. This is said CEO Dragomir Markovic. (Blic Daily)

> > EPS is on the list of companies whose shares of stock to get the citizens of Serbia, as they have already received from the company Oil Industry of Serbia (NIIS) and Tesla Belgrade Airport (AERO).