————————————————————————————————————
imagehttp://besplatneakcije.tumblr.com/
————————————————————————————————————

.

Gasprom neće povećati dividendu NISa.

.

23.05.2014.

.

Gasprom je zadovoljan visinom dividende za akcije Naftne industrije Srbije, izjavio je juče u Sankt Peterburgu Vladimir Jakovljev, predsednik Odbora direktora NIS−a i prvi zamenik generalnog direktora ruskog Gasprom njefta.

Gasprom njeft je većinski vlasnik te energetske kompanije iz Srbije. Vlada Srbije, koja u vlasništvu NIS−a ima udeo od 29,9 odsto, uputila je 7. aprila zahtev da se u vidu dividende distribuira veći deo profita od dosadašnje razmere isplate od 25 odsto saopštila je Sinteza. 

Održavanje dividende na 25 odsto NIS−ovog profita je „logično i donekle opravdano sve dok je NIS u ozbiljnom razvoju, procesu investiranja i istraživanja na polju rafinacije i baze resursa“, izjavio je Sintezin analitičar Miloš Bijanić. 

Povećanje dividende bi imalo smisla nakon stabilizacije pozicije na balkanskom tržištu, dodao je. Bruto dividenda bi trebalo da iznosi oko 74 dinara, odnosno 63 neto. Vrednost NIS−ovih akcija je juče na Beogradskoj berzi porasla 0,42 odsto na 942 dinara. (Portal Sinteza).

.

NIIS ostvario profit iz poslovanja u prošloj godini. 18.02.2014. Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u prošloj godini konsolidovani profit od 48,4 milijarde dinara, što je približno nivou iz 2012 kada je iznosio 49,5 milijardi dinara. Iz ostvarene dobiti NIS je prošle godine – po usvajanju završnog računa - u avgustu mesecu akcionarima isplatio dividendu u neto iznosu od približno 64 dinara po jednoj akciji (za svih 5 ‘besplatnih’ akcija ukupno oko 320 dinara)… . Dividenda NISa sigurna sve do 2016. godine. … Anton Fjodorov, direktor službe za finansije, ekonomiku i računovodstvo u NIS-u (NIIS), izjavio je krajem februara na Beogradskoj berzi da je „99% izvesno da će i ove godine kroz dividendu biti podeljeno 25% dobiti“. On je dodao da je biznis planom kompanije planirano sve do 2016. godine da se akcionarima isplaćuje ovaj procenat dobiti. Ukoliko skupština akcionara izglasa ovaj način podele dobiti, akcionarima bi pripao bruto iznos od 80,2 RSD po akciji (neto iznos od 68,2 RSD). Izvor: Wisebroker … NIS je već sada broj 1 u regionu. 06.11.2013. Naftna industrija Srbije (NIS) je već sada prema mnogim pokazateljima kompanija broj 1 u regionu, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko. - “Završili smo fazu stabilizacije biznisa i sada smo spremni da u razvoj NIS-a uložimo oko 1,5 milijardi evra, tokom sledeće tri godine”, rekao je Kravčenko u intervjuu časopisu “Gasprom”. Cilj je da se NIS transformiše iz nacionalne naftno-gasne kompanije u međunarodni energetski vertikalno integrisani holding, izbalansiran u svim segmentima biznisa, rekao je on i napomenuo da je plan da NIS do 2020. poveća godišnju proizvodnju najmanje do pet miliona tona nafte i gasa, kao i preradu i prodaju do po pet miliona tona nafte i naftnih derivata. Intervju: http://www.nis.eu/prescentar/intervjui/vreme-je-za-sirenjePozitivno poslovanje kompanije NIS u protekla tri kvartala 2013. godine. 31.10.2013. Kompanija Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je povoljan konsolidovani poslovni izveštaj za devet meseci poslovanja ove godine i održala Dan investitora. Neto profit grupe kompаnijа NIS (NIS а.d., kаo i kćerke-firme i zаvisnа društvа) premа rezultаtimа zа devet meseci 2013. godine iznosi 31,7 milijаrdi dinаrа (278m €). To je na nivou pokаzаtelja od prošle godine, uprkos pogoršаnju mаkroekonomskih uslovа i povećаnju poreskog opterećenjа. Poslovanje je i dalje opterećeno neizmirivanjem potraživanja NISa od velikih javnih preduzeća. Najveći dužnici su Srbijagas: 220 miliona evra, Petrohemija (100) i JAT (20). Kompanija ima 2,3 miliona akcionara. Detaljnije informacije na kompanijskom sajtu: http://www.nis.rs/prescentar/vesti/dan-investitora-nis http://www.nis.rs/prescentar/vesti/nis-objavljuje-konsolidovane-rezultate-devet-meseci
.
.
.
КАКО СЕ ДОБИЈА ПОТВРДА О ПЛАЋЕНОМ ПОРЕЗУ ЗА ИСПЛАТУ ДИВИДЕНДИ?

21.08.2013.

На страници интернет презентације комапније Нафтна индустрија Србије (НИС) физичка лица којима је исплаћена дивиденда за 2012. годину могу добити потврду о плаћеном порезу по одбитку на основу исплате дивиденде:

http://ir.nis.rs/akcie/dividende/

Дивиденда за 2012. годину је исплаћена акционарима 20. августа 2013. године.

На V Редовној седници Скупштине акционара која је одржана 18.06.2013. године одлучено је да се за исплату дивиденди издвоји 25% нето добити остварене у 2012. години, уместо 15% колико износи минимум предвиђен Политиком дивиденди компаније.

Донета је одлука да акционарима буде исплаћено 12,4 милијарде динара, односно бруто износ по акцији од 75,83 динара.

Право на дивиденду стекли су сви акционари који су уписани у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности на Дан акционара V редовне седнице Скупштине акционара који је био 8. јуна 2013. године.
.
.
.
Dividende isplaćene u utorak, 20. avgusta.
.
20.08.2013.
.
Naftna industrija Srbije (NIS) je isplatila dividende akcionarima u utorak, 20. avgusta. To je učinjeno znatno ranije od prvobitnog opreznog termina da će isplata biti bliže kraju godine i nešto približnijeg da će to biti početkom septembra.

Akcionarima NIS je ukupno isplaćeno 12,4 milijardi dinara iz dobiti za 2012. godinu, odnosno 75,83 dinara po akciji (sa porezom).

Gradjanima Srbije koji su besplatno dobili po pet akcija NIS-a isplaćeno je po 64,46 dinara za akciju, odnosno 322 dinara za 5 podeljenih akcija. To su iznosi po odbitku poreza od 15%.

Pravo na dividendu imala su sva lica koja se u Centralnom registru vodila kao akcionari ove kompanije na dan 8. jun 2013. godine (dan dividende).
.
.
.
Zvanično iz NIS:
.
Iznos i način isplate dividende:
http://ir.nis.rs/islpata-dividende-za-2012-godinu/
.
Podaci o akcijama:
http://ir.nis.rs/akcie/akcie/

.
.
Objava o roku isplate dividendi kompanije NIS.
.
09.07.2013.
.
Naftna industrija Srbije (NIS) je objavila da će isplata dividendi biti izvršena preko Centralnog registra hartija od vrednosti (CRHoV), odnosno preko ovlašćenog brokera, najdalje do 30. novembra ove godine.
.
.
.
Doneta odluka o isplati dividendi.
.
18.06.2013.
.
Skupština akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) danas je odlučila da četvrtinu dobiti (25 %) ostvarene u prošloj godini izdvoji za isplatu dividendi.

To je za 10 % više od minimuma koji je predviđen Ugovorom o kupoprodaji akcija NIS-a i dividendnom politikom kompanije.

Tako će akcionarima biti isplaćeno 12,36 milijarde dinara.

Bruto iznos po akciji iznosi 75,83 dinara, a neto oko 64,4 dinara (po odbitku poreza od 15% ). Pre isplate akcionarima kompanija će obračunati i platiti porez od 15 % i akcionarima uplatiti neto iznos - pišu Novosti. List navodi da će datum isplate odrediti generalni direktor NISa.

Građanima koji i dalje drže u vlasništvu po pet dobijenih besplatnih akcija uplatiće se na račune ukupan iznos od oko 322 dinara.

Građanima koji su dobili po pet besplatnih akcija NIS-a, dividenda će biti isplaćena preko Poštanske štedionice i novac će moći da podignu na šalterima Pošte Srbije,

Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su upisani u Centralnom registru hartija od vrednosti na Dan akcionara koji je bio 8. juna 2013. godine. (Izvor: http://www.nis.rs/prescentar/vesti/skupstina-akcionara-nis-a)
.
.
.
NIS sazvao skupštinu akcionara za 18. jun.

20.05.2013,
Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) zakazao je za 18. jun petu redovnu skupšinu akcionara. Na dnevnom redu skupštine je 12 odluka od kojih će najinteresantnija biti ona koja se tiče raspodele prošlogodišnje dobiti koja uključuje i isplatu dividend javlja Sinteza.

Naime, u predlogu Upravnog odbora stoji zahtev da se akcionarima isplati 12,36 milijardi dinara odnosno bruto iznos od 75,8 dinara po akciji (neto 64,4 dinara) a kao Dan dividende se navodi 8. jun što se poklapa sa Danom akcionara.

Akcije NIS-a okončale su proteklu sedmicu na nivou od 949 dinara (nedeljni rast od 3 odsto) što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 154,7 milijardi dinara (oko 1,4 milijarde evra).

Prema definiciji Beogradske berze, u raspodeli dividende učestvuju samo oni akcionari kompanije koji su vlasnici akcija na dan dividende - datum na koji će se vršiti presek knjige akcionara, prema odluci skupštine akcionara.

Prihodi od dividende se oporezuju, prema Zakonu o porezu na dohodak građana.
.
.
.
Prvi kvartal Naftne industrije Srbije s umerenim dobitkom,
cena akcija na kraju aprila u dva dana naglo rasla i naglo pala…

26.04.2013.
Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je rezultate poslovanja u prvom kvartalu ove godine. Neto dobit u prvom kvartalu iznosi 8,3 milijardi dinara, isto kao lane. U zemlji posustale ekonomije i posustalog okruženja kada nešto nije lošije nego ranije predstavlja skoro neverovatnu poslovna vest …

Dok se kvartalni izveštaj očekivao cena akcija je rasla do 1020 dinara. U petak, 26. aprila, kada se trgovalo na Berzi sa poznatim podacima o prvom kvartalu, cena akcija NIIS je znatno pala na prosečnih 960 dinara.

Komentarišući kvartalne rezultate i izglede do kraja godine generalni direktor kompanije Kravčenko je bio veoma odmeren:

„Mi krajnje uzdržano ocenjujemo ono što je postignuto u prva tri meseca tekuće godine. Negativni spoljni faktori imaju ozbiljan uticaj na poslovne rezultate NIS-a. Već danas shvatamo da će biti problema da se održi finansijski rezultat kompanije na nivou prošlogodišnjeg.” (Sinteza, #besplatneakcije)
.
.
.
NISove dividende biće veća od očekivanih
25 umesto 15 odsto od ukupne dobiti.

.
.
02.04.2013.

Kompanija NIS je na sednici Odbora direktora usvojila Predlog odluke Skupštine akcionara kompanije o raspodeli dobiti za 2012. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti.

Predlog odluke predviđa isplatu dividende u visini od 25 odsto dobiti ostvarene u 2012. godini, što je za 10 procenata više od minimuma koji je predviđen Ugovorom o kupoprodaji akcija NIS-a i politikom dividendi kompanije.

Dividende će akcionarima biti isplaćene krajem juna nakon zvaničnog usvajanja odluke na Skupštini akcionara.

Budući da je profit NIS-a u 2012. godini bio 49,46 milijardi dinara, predlogom odluke o kojem će na junskoj sednici odlučivati Skupština akcionara predviđeno je da na ime dividende bude isplaćeno 12,36 milijardi dinara, odnosno 75,3 dinara dividende po akciji bruto, odnosno 64,5 dinara neto. To znači da će se za ukupno 5 akcija isplaćivati oko 322 dinara

O usvajanju predloga Skupštine akcionara i danu isplate dividendi akcionari će blagovremeno biti obavešteni, saopšteno je iz NIS-a. Iz kompanije je pojašnjeno da će građanima koji poseduju akcije biti uplaćen neto iznos. Taj iznos dobija se kad se bruto dividenda umanji za porez koji će obračunati i platiti NIS, a koji za građane iznosi 15 odsto.

Pravo na isplatu dividende imaće svi akcionari koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na dan sastavljanja spiska akcionara koji imaju pravo na učešće u petoj redovnoj sednici Skupštine akcionara (deseti dan pre dana održavanja sednice).

Predsednik Odbora direktora NIS-a Vadim Jakovljev izjavio je da je kompanija, kako se navodi u saopštenju, uspela da pronađe uravnoteženo rešenje:

- Obezbeđujući svim akcionarima kompanije stabilan prihod, što je danas krajnje važno u periodu nestabilne ekonomske situacije, mi nastavljamo realizaciju usvojenog investicionog programa koji će sigurno doprineti daljem povećanju vrednosti kompanije. (Tanjug, Sinteza, Beta)
.
.
.
Nova maksimalna cena akcija NIIS iznosi 950 dinara.
.
18.03.2013.
.
image . —> Grafik Belexa prikazuje obim trgovanja i kretanje cene akcija NIIS u poslednjih mesec dana - sve do ponedeljka, 18. marta, dana kada je cena u jednom momentu dosegla najveći iznos ikada od 950 dinara.
.
image —-> Maksimalne i minimalne cene akcija Naftne industrije Srbije (NIIS) na Beogradskoj berzi.
.
.
————————————————————————————————————
http://besplatneakcije.tumblr.com/
————————————————————————————————————
.

image .
.
Нафтна индустрија Србије (НИС) прошле године зарадила 49,5, а уложила 50,8 милијарди динара.

11.02.2013.

– Нафтна индустрија Србије остварила је у 2012. години, по неревидираном финансијском извештају, нето добит од 49,5 милијарди динара, што је 22 посто више него 2011. године – саопштио је јуче генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Он је на конференцији за новинаре нагласио да је прошла година била најуспешнија за НИС и да су инвестиције достигле рекордан ниво од 50,8 милијарди динара, или 48 посто више него у 2011. години.

– Добит пре опорезивања и такси (ЕБИТДА), била је 66,5 милијарди динара, што је 27 посто више него 2011. године, а десет одсто смањена је и задуженост предузећа код банака, и на крају 2012. износила је 403 милиона долара – рекао је Кравченко.

Финансијски резултати НИС-а за прошлу годину могли су бити и бољи да није било дуговања државних предузећа нафтној компанији, која су достигла око 200 милиона евра, од којих је највеће дуговање Србијагаса. Извор: dnevnik)
.
.

Prethodne spekulacije nisu se pokazale tačnim.


Beogradski mediji su spekulisali da će NIS objaviti godišnji dobitak od 40 milijardi dinara što bi, nominalno gledano, bio identičan rezultat onom iz 2011. godine. Ova saznanja kao da su malo ’ohladila’ kupce NISovih akcija na Berzi pa je u poslednje dve nedelje cena u padu, gledano u odnosu na do tada postignut maksimum od 900 do 910 dinara. Cena i promet su se konsolidovali u ponedeljak, 11. februara, na dan objavljivanja rezultata koji su povoljniji od spekulacija.


Od konačno utvrđene visine dobiti zavisi iznos dividende koja će se isplatiti akcionarima polovinom ove godine. Ranije procene bile su da građani za svojih pet akcija mogu da očekuju ukunu isplatu oko 200 dinara. NIS u prethodnom periodu nije isplaćivao dividende jer je dobit koristio za pokriće gubitaka iz ranijeg perioda. (Izvori: Sinteza, #besplatneakcije)
.
.
.
Akcije NIS-a postigle novi istorijski maksimum – 910 dinara.

25.01.2013.
Akcije NIS-a okončale su 25. januara trgovanje na ceni od 900 dinara, ali su tokom dana stigle i do nivoa od 910 dinara što je novi istorijski maksimum u trgovanju ovom hartijom.

—> Akcije NIS-a listirane su na Beogradskoj berzi 30. avgusta 2010. godine sa početnom cenom od 505 dinara, da bi ubrzo tokom septembra iste godine dostigle i istorijski minimum od 442 dinara.

U februaru 2011. godine sprovedena je i javna ponuda za preuzimanje od strane većinskog vlasnika putem koje je Gazpromnjeft stekao dodatnih 5,15 % akcija pa trenutno ima vlasnički udeo od 56,15 %.

Drugi po veličini akcionar NIS-a je Republika Srbija sa udelom od 29,9 %, a ostalih deset najvećih akcionara predstavljaju strani i domaći portfeljni investitori.

Građani koji su putem Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu, između ostalog, stekli i po pet akcija NIS-a u velikoj meri su prodavali ove hartije. Kada se pojavio na Beogradskoj berzi NIS je imao preko 4,8 miliona akcionara, dok ih je na kraju septembra prošle godine bilo 2,53 miliona. (Izvor: Sinteza, #besplatneakcije)
.
.


.
Кравченко:
У јулу или августу исплата дивиденди НИС.

15.01.2012.

. Грађани Србије који имају акције у Нафтној индустрији Србије (НИС) у јулу или августу могу да очекују исплату дивиденде рекао је директор те компаније Кирил Кравченко.

Он у изјави за Радио-телевижију Србије (РТС) није прецизирао колика ће бити вредност дивиденде пошто о томе одлуку треба да донесе Управни одбор НИС-а.

(Процена берзанских стручњака је да ће за 5 ’бесплатних’акција НИСа бити исплаћено око 200 динара).
.

Gujaničić:
Akcije NIS imaju potencijal za dalji rast cene –
do 2020. godine 5.000 dinara.

15.01.2012.
- Najvažnije je da NIS i dalje investira u rast i razvoj i ukoliko nastavi sa dobrom korporativnom kulturom i poštovanjem prava manjinskih akcionara, kao do sada, sigurno je da će se na akcijama NIS-a ubuduće dobro zaraditi, istakao je za Tanjug broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić.

Izlazak akcija NIS-a na međunarodnu berzu, bio bi ogroman podsticaj za dalji rast vrednosti tih akcija.

Plan NIS-a je da vrednost jedne akcije te kompanije do 2020. dostigne cenu od 5.000 dinara.

Do sada najviša cena ovih akcija zabeležena je 3. avgusta 2011. od 865 dinara, a najniža 14. septembra 2010. Godine od 442 dinara.
.


—-> Sedište kompanije u Novom Sadu, mesto odluke i o isplati akcionarima.
.
Prva nezvanična računica o isplati dividendi akcionarima
na osnovu procenjene dobiti Naftne industrije Srbije u 2012. godini.

21.12.2012.
Naftna industrija Srbije (na berzi se vodi pod: NIIS) dogodine će isplatiti dividende svim svojim akcionarima. Vlasnici po 5 podeljenih i sačuvanih ’besplatnih’ akcija mogu da računaju na oko 180 dinara.

Koliko će se tačno isplaćivati zavisiće od stvarno ostvarenog profita kompanije u 2012. godini, a to će polovinom iduće godine pokazati završni račun.

Prema Večernjim novostima trenutno elementi računice izgledaju ovako:

- Prognoze su da će NIS godinu završi sa profitom od oko 400 miliona evra.

- Kompanija je usvojila dividendnu politiku o isplati najmanje 15 % dobiti vlasnicima akcija.

- O isplati dobiti akcionarima odlučuju Upravni odbor i Skupština akcionara NIS.

- U tom slučaju za podelu akcionarima išlo bi najmanje 60 miliona evra.

- S obzirom na to da ima nešto više od 160 miliona akcija, po svakoj akciji išla bi dobit od 37 evrocenti.

- Od tog iznosa oduzima se porez na kapitalnu dobit od 15 % koji plaća kompanija, tako da vlasnici mogu da računaju oko 36 dinara po akciji.

- Dakle, ko nije prodao NISove akcije dobiće oko 180 dinar, računato po sadašnjem kursu. Izvor: Večernje novosti)
.
.

————————————————————————————————————
http://besplatneakcije.tumblr.com/
————————————————————————————————————